Kılcal Damar Tıkanıklığı Nedir?

 Kılcal Damar Tıkanıklığı Nedir?

Kılcal damar tıkanıklığı her insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Halk arasında bu rahatsızlığa ince damar hastalığı da denilmektedir. Kılcal damarlar, vücudumuzda pek çok farklı görevde yer almaktadır. Atardamar ve toplardamarın çevresindeki dokular ile iletişimini ve beslenmesini sağlayan kılcal damarlar tüm organlarımıza, kaslarımıza ve derimize giden minik yollardır. Çapları diğer damarlardan çok daha küçük boyuttadır. Bu sebeple kılcal damarlarda oluşabilecek en ufak bir damar iltihabı (vaskülit) sonucunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu nedenle kılcal damar tıkanıklığının tespit edildikten hemen sonra tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bu, çok yaygın bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığın olduğu kişilerde beraberinde başka hastalıkların da var olduğu belirlenmiştir. Yani kılcal damarlar başka hastalıkların tetiklemesi sonucunda da tıkanabilmektedir.

Kılcal Damar Tıkanıklığı Neden Olur

Kılcal damar tıkanıklığı sebepleri arasında;

  • Şeker hastalığı
  • Aşırı kilo almaya bağlı olarak damarlarda yağ birikmesi ve
  • Ateroskleroz yani damar sertliğidir.

Şeker hastalığı olan kişiler genellikle ayak ve bacaklarında bazı yaralar ve cilt problemleri yaşayabilir. Bu cilt problemlerinin yanında kılcal damarlarda da tıkanıklık gözlenebilir. Kılcal damar tıkanıklığında ciltte yeşil, mor ya da kırmızı renkte damarların belirginleştiği görülür.

Kilcal Damar Tikanikligi 1
Kılcal Damar Tıkanıklığı Nedir?

Aşırı kilo almaya bağlı olarak damarlarda yağ birikmesi ile de kılcal damarlar tıkabilir. Bu durumda yağ oranını azaltmak ve bu tıkanıklığı temizlemek yapılması gereken ilk işlemdir.

Ateroskleroz hastalığında vücuttaki tüm damarlarda sertleşme görülebilir. Sertleşmeye bağlı olarak kılcal damarlarda kan akışı da sekteye uğrayabilir. Bunun için kılcal damar tıkanıklığında bu hastalığın varlığına göre tedavi yöntemleri değişebilir.

Kılcal Damar Tıkanıklığı Tanı ve Tedavisi

Bu tanı, Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografik anjiyo, MR’lı anjiyo gibi yöntemlerle koyulabilmektedir. Fiziksel olarak ayak ve bacaklarında yara olan kişilerde de kılcal damar tıkanıklığının olup olmadığı belirlenmelidir.

Kılcal damar tıkanıklığında tedavi yöntemleri ilaçlı balon, stent, lazer gibi uygulamalardır. İlaçlı balon ile tıkanık olan damarın içerisine ilaç gönderilir. Stent takılarak da ilaçlar ile tedavi edilebilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de lazer tedavisi ile tıkanıklık problemi ortadan kaldırılabilmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın