Formik Asit Formülü

 Formik Asit Formülü

Formik asit formülü kimyacılar tarafından bilinmesi gereken ve bu sebeple araştırılan bir konudur. Formik asit, kimya alanında oldukça fazla bir kullanım alanı bulan asittir. Formik asidin formülü, HCOOH şeklindedir. Formik asidin bir diğer ismi, Metanoik asittir. Karboksi asitlerin en basiti formik asittir. Karbonil grubuna bağlı alkil grubu içermediği için en basit karboksilli asit özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda aldehit özelliği de vardır.

formik asit formülü
Formik Asit Formülü 3

Formik asidin formülündeki C yani karbon atomu, bir hidrojen, bir oksijen ve bir OH- ile bağ yapmaktadır. Bu şekilde karbon atomu, yapması gereken 4 bağını da tamamlamış olmaktadır. Karbon atomu 2)4) elektron dizilimine sahip olduğu için 4 bağ yaparak kararlı bir hale geçer.

Formik asit formülü, farklı yöntemlerle üretilebilen bir formüldür. Üretimi ilk olarak karbon monoksit (CO) ve sülfürik asitten (NaOH) yapılmıştır. Daha sonra oluşan sodyum format’a (HCOONa) bir sülfürik asit (H2SO4) bağlanarak sodyum formattaki Na yani sodyum atomu çekilerek formik asit oluşturulmuştur. Fakat ilerleyen zamanlarda çok daha kolay yöntemler ile formik asit üretilmeye başlanmıştır.

Formik Asit Özellikleri Nelerdir?

Formik asit, karınca asidi olarak da bilinmektedir. Renksiz ve kokusuz olmasına rağmen duman yayabilen bir asittir. Kaynama noktası su ile neredeyse aynı olup 101 °C iken donma noktası ise 8 °C’dir.Formik asit, su, eter, etanol ve metanol gibi çözücülerde oldukça iyi bir şekilde çözünebilmektedir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında keşfedilmiştir. Buna ek olarak ilerleyen zamanlarda ise pek çok farklı acı ısırgan otunda da formik aside rastlanmıştır.

formik asit formülü
Formik Asit Formülü 4

Formik asidin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Formik asit, çamaşır ve bulaşık makineleri, diğer elektrikli eşyalar, giyim ve ayakkabı gibi pek çok ürünün üretim esnasında yapıştırıcı ve sızdırmazlık özelliğinden faydalanılarak kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak korucuyu ve anti bakteriyel etkisini de unutmamak gerekir.

Formik asidin toksisite, yani zehirleme etkisi oldukça düşüktür. Fakat bir asit olduğu için ve sanayide kullanılabilecek kadar güçlü olduğu için, konsantre formik asitler ciltte tahrişe neden olabilir. Bu sebeple dikkatli kullanılmasında fayda vardır.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın