Cep Telefonu ve Çocuklar

 Cep Telefonu ve Çocuklar

Cep telefonu ve çocuklar; Çocuğun telefon kullanımını yönetmek, günümüz ebeveynleri için en temel sorumluluklardan biri haline gelmiştir. Pek çok aile, çocuğun telefonla ilişkisini belirlemekte, sınırlar çizmekte çok ciddi problemler yaşamaktadır.

Anne babanın çocuğun telefonla ilişkisini nasıl düzenleyeceğini konuşmadan önce, ebeveynin çocuğuna karşı temel sorumluluklarının üzerinden geçmekte fayda var. Temel sorumlulukları belirledikten sonra telefon konusunda sınırları çizmek çok daha kolay olacaktır.

Cep Telefonu ve Çocuklar
Cep Telefonu ve Çocuklar 3

Ebeveynin çocuğuna karşı birincil ve vazgeçilemez sorumluluğu, biyolojik temel önceliklidir. Temel ihtiyaçlar, hayatta kalmayı gerektirir ihtiyaçlardır. Beslenme, barınma ve sağlığını koruma temel ihtiyaçlar olarak kabul edilir.

Bu ihtiyaçlarda esas olan hayatta kalmayı sağlamaktır.

Bu ihtiyaçlar hayati önem ifade etmek için ebeveyn yerine getirmediğinde ya da getiremediğinde kurumların gerek girmesi beklenir.

Ebeveynin çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamak dışında da sorumlulukları vardır.

Çocuğun kendisini iyi hissetmesini sağlayacak, pozitif duyguları deneyimleyecek, yeteneklerini ortaya çıkaracak ve gelişmesini sağlayacak unsurları sunmak ebeveynin diğer görevleri arasındadır.

Artık telefon dediğimizde bahsettiğimiz cihazlar; pek çok işlemi yerine getirebilen akıllı cihazlardır. Akıllı telefonların en temel fonksiyonu ise rahatlıkla internete bağlanabiliyor olmasıdır.

Bu sayede telefonlar kullanıcısına sanal ve sınırsız bir dünya sunmaktadır.

Ebeveynler Çocuklarına Telefon Almalı mı?

Cep Telefonu ve Çocuklar
Cep Telefonu ve Çocuklar 4

Ebeveynler çocuklarına telefon almamalı, bunun yerine mülkiyeti kendilerinde olan bir telefon kullanması için izin vermeliler. Bir kişi için bir ürün satın almanız gerekir.

Ebeveynin temelde nasıl yapacağınız büyük tehlikelere karşı korumak vardır.

Telefon çocuk için hayati tehditler oluşturan bir cihaz mıdır? Evet. Çünkü çocuklar kontrolsüz internet ortamında çok büyük tehditler altındadırlar.

İnternette mahremiyetlerini koruyamama, terör örgütlerinin propagandalarına maruz kalma, pornografik içeriğe denk gelme riskleri oldukça yüksektir. Kendi kontrolünde biyolojik kullanması için telefon verebilir.

Arkadaşlarının Telefonu Olması Ona Telefon Almak İçin Yeterli Bir Sebep midir?

Ebeveynlerin biyolojik gerçekliğini sağlıklı ve doğru bir şekilde gidereye odaklanmıştır. Çocuğun bir şeyi istiyor olması için gerçek bir ihtiyaç ya da doğru bir seçim olması gerekir gelmez.

Çocuğun sağlıklı gelişimi; onu sadece mutlu etmeye değil, hayatı doğru bir şekilde öğrenmeye odaklanmak demektir. Bütün arkadaşlarında telefon olması, telefonu çocuk için ihtiyaç haline getirmez.

Böyle bir gerekliliğiniz de ebeveyn karar verilecek. Ebeveynin biyolojik açıdan onun arkadaşlarına yönelik belirlemesi veya karar vermesi doğru değildir.

Peki Ebeveynin Kontrolünde Çocuğa Telefon Vermek Ne Anlama Gelir?

Sahip olduğunuz bir ürünün bütün hakları ve sorumlulukları size aittir. Ebeveyn telefonu bu bilinçle çocuğun kullanmasına izin verebilir. Bunu yaparken başlangıçta çocukla bazı sınırları belirlemek gerekir. Şimdi bu sınırları ele alalım.

Çocuklar 3 yaşına kadar herhangi bir şekilde ekrana maruz kalmamalıdır. Günlük ekran süresi 3 yaşından sonra her yaş için 10 dakika artırılarak belirlenebilir.

Yani 4 yaşına gelmiş bir çocuk günlük 10 dakika ekranda ebeveynin belirlediği bir şeyler izleyebilir. 6 yaşında ise bu süre 30 dakikaya çıkarılabilir.

12 yaşını doldurduktan sonra bu süre 120 dakika olarak sabitlenir. 12 yaş üstü her birey için sağlıklı sınır 2 saat kabul edilir.

Bu takdirde 12 yaş öncesinde özel bir ihtiyaç yoksa çocuğun kullanımına telefon vermek doğru değildir.

12 yaş altındaki çocuğun ebeveynin özel telefonunu kullanması da doğru değildir. Çocukların doğru tutumları yetişkinlerden öğrenmesi gerekir.

Günümüzde cep telefonları bireylerin en özel eşyalarından biri haline gelmiştir.

Telefonumuz sadece kendi mahremiyetimizi korumak için değil, telefon üzerinden iletişimde bulunduğumuz diğer kişilerin mahremiyetini de ifade etmektedirler.

Hem bu mahremiyeti korumak hem de ona mahremiyeti öğretebilmek adına çocuklar ebeveynin telefonunu kontrol altında ve çok sınırlı olarak kullanabilirler.

İzinsiz kullanmaya kesinlikle müsaade etmemek gerekir.

12 yaşından sonra çocuğun telefon kullanmasına izin vermeyi düşünen ebeveyn aşağıdaki sınırlara dikkat ettiği takdirde telefondan ortaya çıkabilecek sorunlara karşı çocuğunu büyük oranda koruyabilir.

Bir telefonun kullanımına izin vermeden önce onunla net bir anlaşma yapın. Bunu anlaşılır biçimde açıklayın. Hatta yazılı hale getirin.

Çocuğunuza yeni bir telefon almak zorunda değilsiniz.

İhtiyaçlarını giderebilecek ortalama özelliklerde bir telefon vermeniz onun psikolojik gelişimine daha çok hizmet edecektir.

Telefon hattındaki internet paketinin ise en alt limiti geçmemesine özen gösterin.

Anlaşmanızda şu sınırlara yer vermeniz önemlidir.

Senin için böyle bir telefon almayı uygun gördük. Bunu senin kullanmana izin vermeği düşünüyoruz. Ama öncesinde seninle bir anlaşma yapmalıyız.

Bu telefonu kullanmayı seçmen aynı zamanda şunları kabul ettiğin anlamına da gelir.

  • Bu telefon bana ait (anne ya da baba hangisine aitse), şu an senin kullanımına izin veriyorum ama bu gerekli gördüğüm zaman bunu senden alabileceğim anlamına gelir.
  • Bu telefonu evde ancak 2 saat kullanabilirsin. Evin dışındakilere karışmıyorum.
  • Telefon bana ait olduğu için istediğim zaman senden alıp içeriğine bakabilirim. Benim bilmediğim bir şifreyi telefonun herhangi bir yerine uygulayamazsın.
  • Benim arkadaş olmadığım bir sosyal medya hesabı veya gerçek olmayan kişiler adına herhangi bir hesap açamazsın.
  • Bu kurallara dikkat etmemen telefonumu senden geri almamı seçmen anlamına gelir.

Unutmayın ki bu sınırlar çocuğunuzu engellemek ya da mahrum etmek için değildir. Aksine ona olan sevginizin en bariz tezahürü olan koruma görevinizi yerine getirmek içindir.

pedagoljidernegi

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın