Bitcoin ve Altcoin Mining İle Kendi İşinizi Kurabilirsiniz

 Bitcoin ve Altcoin Mining İle Kendi İşinizi Kurabilirsiniz

CPU Mining Nedir?

Bitcoin ve altcoin mining konusunda ilk olarak CPU madenciliğe değinmekte istedik. Bu işlemler ilk zamanlarda, herhangi bir bilgisayar ve ekran kartı ile madencilik yapmak mümkündü. Bu durum hala mümkün tabi ki, ama maddi olarak hiç kazançlı değil diyebiliriz. Çünkü oluşturduğu maliyet, getirisnden çok daha fazla. CPU mining, işlemci ile madencilik yapmak anlamına gelmektedir. En başta da dediğimiz gibi BTC ilk çıktığı zamanda işlemciler ile rahatlıkla kazılabiliyordu. CPU mining nedir? Sorusuna şu an işlemciler tamamen rafa kalktı diyebiliriz. İşlemciler ile BTC değil altcoinler de bile mining işlemi yapılamıyor. Peki işlemciden sonra hangi cihazlara geçildi? Diye soracak olursanız; buna ekran kartı diyebiliriz. Günümüzde ekran kartları ile mining işlemi ülkemizde de yaygın bir şekilde yapılabiliyor. Ancak bu işlem için aklınıza 1 ya da 2 GB’lık standart ekran kartları gelmesin. Bu işlem için minimum 4 GB ve gamerlar için üretilen yüksek performanslı ekran kartlarını tercih etmeniz gerekiyor.

CPU Mining Nedir?

Bitcoin ve altcoin mining denildiğinde ilk akla gelen cihazlar şüphesiz CPU’lar yani ekran kartları olmaktadır. Ekran kartları, işlemcilere oranla onlarca kat daha verimlidir. Günümüzde kripto para girişimcilerinin birçoğu ekran kartları ile madencilik işlemleri yapıyorlar. Hangi ekran kartları kullanılmalı diye soracak olursanız; Minimum 4 GB ve yüksek performanslı ekran kartlarını tercih edebilirsiniz. Standart ekran kartları beklentilerinizi karşılamayacak ve yüksek maliyetler getirecektir. Bu maliyetlerin başında da elektrik ücretleri gelir. Mining işlemi yapanların elektrik faturası normalden 5 kat daha fazla gelebiliyor. Beklentileri karşılaması ve kar sağlaması için mutlaka yüksek performanslı ekran kartlarını tercih etmeniz gerekiyor.

Ülkemizde kripto para madenciliğinde kullanıldığı için bir kişinin alabileceği ekran kartı sayısı da sınırlandırılmıştı. Ancak şu an böyle bir durum yok. Ekran kartını aldık şimdi ne yapacağız? Dediğinizi duyar gibiyiz. Şimdi size kötü bir haberimiz var. 1 Adet ekran kartı sigara paranızı bile çıkartmayacaktır. Profesyonel bir set oluşturmak için belirlenen ideal ekran kartı sayısı 6’dır. Yani 6 adet 4 GB  yüksek performanslı ekran kartları işinizi görecektir. Günümüzde dövizin rekor seviyelere ulaşması ile bunun oldukça maliyetli bir iş olduğunun farkındayız. Ancak ne yazık ki durum böyle. Ekran kartları genellikle altcoinler için kullanılmaktadır. Çünkü BTC madencileri artık ASIC adı verilen cihazlara geçiş yaptı. Bu cihazlar ekran kartlarından çok daha yüksek verim ile çalışıyor. Ülkemizde ASIC cihazların distribütörlüğünü yapan firmalarda mevcut. Bitcoin madenciliği yapmak istiyorsanız 50.000 TL üstünde bir sermaye gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) Nedir?

Aslına bakacak olursak Bitcoin mining işlemlerinin nasıl yapıldığından çok; hangi nedenle çok önemli olduğu tek başına uzunca bir yazıyı fazlasıyla hak ediyor. Çünkü Bitcoin kripto para birimini bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir icat yapan şeyin kilit noktalarından biri de Proof-of-Work olarak bilinen sistemdir. Bu içeriğimizde ise bu konuya özetle değinip işin teknik bölümüne çok da kafa yormak istemeyen ziyaretçilerin akıl sağlığını en azından şimdilik korumayı hedefliyoruz.

Bitcoin ve altcoin mining işlemine özetle samanlıkta iğne aramak diyebiliriz. Bu konuya girmeden önce çok kısa bir şekilde dikkat çekmek istediğimiz bir şey mevcut: Bitcoin kripto para birimini çıkartmak, yani mining yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin asıl amacı değildir. Bitcoin madenciliği yapan kişiler aynı zamanda Blockchain adı verilen ve yine Bitcoin’i Bitcoin yapan özelliklerden biri olan ve merkeziyetsiz yapı özelliğine sahip hesap defterini de tutmaya yaramaktadır. Bunun neden böyle olduğu ve tam olarak ne işe yaradığını da yine başka bir yazımızda açıklayacağız. Şimdilik yalnızca madencilik kavramını Bitcoin bulmak ve çıkartmak olarak düşünebilirsiniz.

Bitcoin ve altcoin mining işlemi, aslında çok özet bir şekilde anlatmak gerekirse, bilgisayarınıza özelliği olan bir rakamı aratıp buldurmanızdan ibarettir ve bu rakamı özel kılan şey ise, çıkartılmasının oldukça zor olması ve bulmanın git gide zorlaşması diyebiliriz.

Bitcoin Mining Giderek Zorlaşıyor

Bitcoin kripto para biriminin zor bulunmasının ve zorlaşmasının nedeni ise şans eseri değil. Bunun nedeni Bitcoin protokolü dizayn edilirken, kurucu Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemi olmasıdır. Bu güvenlik sistemi, yani bulunmasının zor olması herkes istediği gibi Bitcoin basma işlemini gerçekleştiremesin veya manipüle etmesinde diye vardır.

Aslına bakacak olursak madencilik denilen şeyi, bilgisayarınızda oynadığınız bir şans oyunu ya da yukarıda belirttiğimiz gibi, rakamlardan meydana gelen bir saman yığınında, yine rakamlardan meydana gelen bir iğne aratmak gibi düşünebilirsiniz. Burada her bir yaptığınız arama işleminde, işlemci gücünüzle doğru orantılı bir şekilde olduğunu varsayın. Bu durumda bu işe ne kadar çok işlemci gücü sağlarsanız, saman yığınında bir iğne bulma şansınızda o kadar artacaktır.

Bu arada, bahsi geçen dijital saman yığınının oldukça büyük, iğnenin de çok küçük olduğunu hayal etmeniz olayı daha iyi kavramanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında samanlığın bir kenarından aramaya başlamak ve buna benzer durumlarda optimizasyon yöntemleri kullanarak işleminizi sınırlayarak şansınızı artırmak mümkün değildir. Bu biraz kötü bir örnek olabilir ama, iğnenin sürekli ve rastgele bir şekilde yer değiştirdiğini düşünebilirsiniz.

Bitcoin Mining

Bitcoin mining yani diğer adı ile madencilik için kullanılan bir başka benzetme de bilgisayarınıza kura çektirmek denilebilir. Teknik olarak bakacak olursak da, akla şanslı olanın kişilerin kazanacağı bir sistem getirdiği için biz bunu tercih etmedik. Çok fazla şansa dayalı olmamasının nedeni de, kura çekilen sistemin çok büyük olması ki, sadece ve sadece kura çekme işine yüklü miktarda emek yani işlemci gücü yatıranların bu sözde çekilişi sürekli kazanma olasılığıdır.

Şu anki duruma bakacak olursak Bitcoin protokolünün günümüz şartları  için belirlediği zorluk ve ödül düzeyinde, bu samanlıktaki iğneyi bulan yani çekilişi kazanan madenci 25 BTC ödül kazanmaktadır. Bu rakam Bitcoin kripto para biriminde ilk zamanlarında 50BTC olarak alınıyordu ve git gide azalacak. Alınan ödül miktarı belirli aralıklar ile yarılanmaktadır. Şimdi buraya kadar sıkılmadan geldiyseniz, en azından BTC madenciliği/mining hakkında bir miktar bilgi sahibi oldunuz demektir. Ancak özet geçmek gerekirse; mining zor ve çok miktarda işlemci gücü gerektirmektedir. Zorluğu giderek artıyor ve bu olurken de ödül miktarı da düşüyor.

Bitcoin’in Fiyatını Kim Belirliyor?

Bitcoin kripto para biriminin değeri tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenmektedir. Yani bu fiyatlar serbest piyasada belirlenir. Kripto para alım satım siteleri alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren sanal pazar yeri olarak geçmektedir. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların yaptığı alım ve satım işlemleri ile meydana gelen fiyat bilgilerini piyasa verileri olarak sunan kripto para alım satım borsaları, birbirine veya bir merkeze bağlı değildirler. Her bir kripto para borsası üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak meydana gelir. Yatırımcıların platformlar arasında yaptığı alım satım işlemleri siteler arası fiyatların birbirine yakın olmasını sağlamaktadır.

Bitcoin’e Yatırım Yapmalı Mıyım?

Bitcoin kripto para birimi fiyatları, bilinen birçok yatırım sistemine göre çok daha hızlı değişmektedir. Bu durum çeşitli imkanlar oluşturduğu gibi ciddi riskler de barındırmaktadır. Bitcoin’in bir sahibi ya da bağlı olduğu kurum olmadığı için cüzdanınızdaki BTC transferleri ve yatırımınızı cüzdanınızda muhafaza ederken herhangi bir problemle karşılaşırsanız, bu sorununuza çözüm bulma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.

Bitcoin Güvenli Midir?

Bitcoin güvenli midir? Sorusu bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından sıklıkla gelmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekirse, BTC ilk çıkan kripto paradır. 10 seneyi aşkın süredir aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Arkasında ki teknoloji ise Bilockchain teknolojisidir. Bu teknoloji güvenilirliğini kanıtlamış özel bir sisteme dayalıdır. Bitcoin’i güvenli kılan en önemli unsur, coinin merkezi olmayan yapısıdr. Yani BTC’nin sahibi yoktur. Her hangi bir kuruma ya da şirkete de bağlı değildir. Herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanında piyasada ki en değerli kripto para birimidir. Bitcoin kripto para birimi artık birçok mağazada, bahis sitesinde, marketlerde vb. yerlerde sıklıkla kullanılıyor. BTC için gayet rahat bir şekilde güvenli bir kripto para birimidir diyebiliriz.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin kripto para birimi, Blokzincir teknolojisinden yararlanan, tamamen dijital bir para birimi, ödeme aracı ve merkezi olmayan bir kripto paradır. Sistem üstünde, tüm kullanıcılar birbirlerine aracı kurum olmadan direkt bir şekilde transfer yapabilir. Transferler merkezi olmayan dağınık bir sistem olarak bilinen Blockchain’e kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemi günümüzde birçok teknolojide kullanılmaktadır. Bitcoin kripto ağı üzerinde transfer yapılan değer birimi Bitcoin (BTC) olarak geçmektedir. Bitcoin kripto para birimi, Blokzincir’in şifreli yani kriptolu yapısı sebebiyle kripto para olarak da adlandırılır. Bunlar fiziksel bir şekilde kullanılmaz. Tamamen dijital bir şekilde üretilip, eşler arası ağ üstünden transferi yapılır.

Bitcoin’in Sahibi Kimdir?

Bitcoin, 2008 senesinde Satoshi Nakamoto kullanıcı adındaki bir kişi ya da ekibin yayınladığı doküman ile hayata geçirilmiştir. Sahibi ve merkezi olmayan bir ödeme sistemi ve dijital para birimidir. Herhangi bir kurum ya da şirkete bağlı değildir. Temsilciliği ya da her hangi bir yerde bayileri yoktur. Herkesin kullanımına açık bir sistemdir ve isteyen herkes herhangi bir kısıtlama ya da engelleme olmadan ağa rahatlıkla katılabilir, cüzdandan cüzdana herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan transfer yapabilir ve bu blokzincirin kopyası cihazda saklanabilir.

Blokzincir (Blockchain) Nedir?

Blokzincir (Blockchain) Nedir? Sorusuna değinecek olursak; Bitcoin ve altcoin kripto para birimlerinin güvenilir bir şekilde alınmasına ve gönderilmesine imkan sağlayan, işlem kayıtlarının tutulmasında kullanılan şifreli, dağınık sistemli, birbirine bağlı ve sürekli büyüyen bir veri tabanı olarak yer almaktadır. Bu veritabanının dağınık sistemi, merkezi olmaması, veritabanının tekelde tutulmasına engel olur. Blokzincir sistemi, eşler arası ağ ile bir sistemden diğer bir sisteme doğrudan bağlıdır ve bu sayede sürekli güncelliğini korur. Verilerin bir daha değiştirilmeden ve silinmeyecek bir şekilde kayıt altına alınarak bir zincir halkası gibi birbirine bağlı olmaktadır. Blokzincir, eklenen her blokla beraver büyümeye devam etmektedir.

Eşler Arası Ağ Nedir?

Eşler arası ağ nedir? Sorusu kullanıcılar tarafından sıklıkla gelmektedir. Eşler arası ağ, tüm cihazların, internet üstünden direkt olarak birbirleri arasında iletişim kurduğu, arada herhangi bir servis ya da merkezi bir sunucu olmaksızın veri aktarımı yapabildiği ağ manasına gelir. Ağa bağlanan her bir bilgisayar ya da telefon, ağda ki diğer kullanıcılarla aynı yetki ve imkanlara sahip olurlar. Sahip oldukları disk alanı, işlemci gücü, bellek ve internet bant genişliğini diğer sistemler ile paylaşırlar. Torrent dosya paylaşım ağları eşler arası ağların en çok bilinen kullanım alanları arasında yer alıyor.

Merkeziyetsizlik Nedir?

Bitcoin kripto para biriminin herhangi bir merkezi kontrol noktası ya da otoritesi bulunmamaktadır. Ağa bağlı tüm sistemler, dünyanın herhangi bir yerinden bu ağa bağlanabilir. Blokzincir ağında, sabit bit noktada, yerleşik bir sunucu bulunmaz. Bu nedenle, blokzincir ağları diğer bir ismi ile dağıtık ağ olarak bilinmektedir. Bitcoin kripto para birimi ile ilgili kararları verme yetkisi tamamen ağa katılanlar arasında paylaşılır. Bu saye de Bitcoin ve Altcoin Mining konusuna ve diğer detaylara değinmiş olduk. Görüşlerinizi aşağıda bulunan yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Dilerseniz ”Yükselişe Geçen Altın Yatırımcısını Sevindirdi” haberimize de BURADAN ulaşabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın